Rozlúčku pápeža nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty

28.02.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa dnes dopoludnia vo Vatikáne na súkromnom stretnutí v Sále sv. Klementa v Apoštolskom paláci rozlúči s kardinálmi a stiahne sa do ústrania, aby "skrytý od sveta" dožil svoj život, píše dnes agentúra Reuters.
V súlade s jeho skromnosťou dnešnú pápežskú rezignáciu, prvú za posledných 600 rokov, ktorou sa skončí takmer osemročné pôsobenie na čele najväčšej svetovej cirkvi, nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty.
V skupine kardinálov, ktorých dnes prijme na rozlúčkovej audiencii, budú aj budúci volitelia nového pápeža.
Vzhľadom na to, že Benedikt uvádza, že hlavnou motiváciou pre jeho rezignáciu bolo ubúdanie fyzických síl s pribúdajúcim vekom, možno podľa CNS očakávať, že kardináli zvolia mladšieho člena kolégia kardinálov.
Ako informuje Catholic News Service (CNS), priemerný vek účastníkov konkláve bude však tentoraz o niečo vyšší ako v roku 2005, keď bol za pápeža zvolený vtedy 78-ročný kardinál Joseph Ratzinger.
Do konkláve, ktoré sa bude konať tradične v Sixtínskej kaplnke, sú povolaní vstúpiť len kardináli mladší ako 80 rokov. Priemerný vek skupiny 117 kardinálov nastávajúceho konkláve, ktorí spĺňajú túto podmienku, je 71 rokov a 11 mesiacov. Volitelia Benedikta XVI. mali v priemere 71 rokov a sedem mesiacov, kým poľského kardinála Karola Wojtylu v roku 1978 zvolil kardinálsky zbor s priemerným vekom 67 rokov, píše CNS.
Medzi kardinálmi, ktorí budú voliť nástupcu Benedikta XVI., je len päť päťdesiatnikov, 38 šesťdesiatnikov a 74 sedemdesiatnikov.
Najstarší a najmladší
Najstarším účastníkom konkláve bude kardinál Walter Kasper, ktorý síce k dnešnému dňu má 79 rokov, ale 80. narodeniny oslávi 5. marca.
Najmladším kardinálom-voliteľom by mal byť 53-ročný indický kardinál Baselios Cleemis Thottunkal, arcibiskup sýrsko-malankarskej katolíckej cirkvi. V konkláve budú zasadať aj ďalší traja kardináli z katolíckych cirkví východného rítu.
Medzi kardinálmi je 43 percent takých, ktorých kreoval blahoslavený pápež Ján Pavol II. a ktorí sa teda zúčastnili aj na voľbe dnes odstupujúceho pápeža pred ôsmimi rokmi. Zvyšných 57 percent vymenoval Benedikt XVI.
V súvislosti so škandálom Vatileaks je pre pozorovateľov zaujímavá aj informácia, že 35 percent z účastníkov budúceho konkláve pracuje alebo do odchodu na dôchodok pracovalo v rámci Rímskej kúrie. V konkláve v roku 2005 ich bolo 24 percent.
 

Vyberte región